Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kategóriák / Termékek

Kompakt és könnyű: Ezeket a távcsöveket ajánljuk kirándulásokhoz

Kompakt és könnyű: Ezeket a távcsöveket ajánljuk kirándulásokhoz
Az utazás és a természetjárás kiváló lehetőséget kínál arra, hogy felfedezzük a világ szépségeit és érdekességeit. Azonban sokszor előfordul, hogy a távoli látnivalók vagy élőlények megfigyelése nem egyszerű feladat, különösen, ha nincs lehetőségünk közel kerülni hozzájuk. Ebben az esetben egy kiváló segítőtárs lehet egy turisztikai távcső.

Érdemes azonban megfontolni, hogy az utazáshoz és túrázáshoz kiválasztott távcső ne csak hatékony legyen, hanem könnyen hordozható is. Egy nehéz vagy helyigényes eszköz hátizsákunkat és testünket is megterhelheti, ezért érdemes olyan távcsövet választani, amely könnyű és kompakt, így lehetővé téve számunkra, hogy élvezzük a természeti élményeket anélkül, hogy terhet jelentene.
 

Mono- és binokulár távcsövek

A távcsövek két fő típusát különböztetjük meg: a monokuláris és a binokuláris változatokat. A monokuláris távcsövek is igen népszerűek kicsi méretük és súlyuk miatt, azonban a binokuláris távcsövek elterjedtebbek. Mivel mindkét szemünkkel egyidejűleg használjuk őket, így gazdagabb, dinamikusabb látványt eredményeznek. 

 

Hogyan válasszuk ki a nekünk megfelelő távcsövet

Amikor távcsövet választunk, tegyük fel magunknak a kérdést: „Mire is szeretnénk pontosan használni a távcsövet?” Nem érdemes nagy összegeket költeni egy csillagászati távcsőre, ha csak az erdőben szeretnénk használni, vagy egy profi, méretes darabra beruházni, ha csak kezdőként kívánjuk használni. 

A távcső paraméterei közül az egyik legfontosabb a nagyítás. Túrázáshoz bőven elég 10x-es nagyítás alatt maradni, ezen érték felett ugyanis kézben kitartva már nem élvezhető a kép. 
Ha méretileg nézzük őket, akkor a 8x40, 8x50-es méretűek viszonylag nagy látómezőt adnak és még kompakt méretűek, míg pl. a 10x50-es távcsövek már eléggé nagyok, kényelmetlenek tudnak lenni.
A szűk látómezőjű távcsövek általában a közeli célpontokra alkalmasak (pl. madarak, állatok megfigyelésére). Ilyen pl. a Levenhuk Travel 8x25-ös távcső vagy a Bresser Roof 10x42 egyszemes távcső.
Szemüvegeseknek érdemes arra figyelni, hogy 15 mm-nél nagyobb betekintési távolságú (ún. eye relief) távcsövet válasszanak. Ez a távolság a távcső szemlencséje és a szem között, amely lehetővé teszi, hogy a teljes látómezőt láthassák anélkül, hogy levennék a szemüveget.
A választásunkat az is befolyásolja, hogy milyen célra szeretnénk a távcsövünket használni. A keresőtávcsövek kifejezetten alkalmasak túrázáshoz, kiránduláshoz, vad-, illetve madárlesről való megfigyeléshez. Ezek a távcsövek általában könnyűek, kompaktrak, és strapabíróak, ami ideálissá teszi őket a szabadban történő használatra. A különböző nagyítások és látómezők lehetővé teszik, hogy környezetünkhöz igazítsuk a távcső tulajdonságait, hogy a legjobb megfigyelési élményt kapjuk.

Természetjáráshoz, megfigyelésre tökéletes, megbízható modellek

 

Madármegfigyelésre szuperül beváltak a következő távcsövek, hiszen kicsik, a zsebedben is elférnek, viszonylag kis látómezővel rendelkeznek. Csak néhányat említünk a teljesség igénye nélkül:

Levenhuk Travel 8x25 kétszemes távcső: 8x-os nagyítással rendelkezik, így könnyedén felfedezheted a természetet és figyelheted meg a távoli objektumokat. Szabadtéri és városi megfigyelésekhez is alkalmas távcső. Kis méretének és könnyű súlyának köszönhetően bárhová könnyedén magaddal viheted.


10x25 Lacerta Handy Monokulár: A speciális dizájnnak köszönhetően kézreálló maroktávcső ideális madár, vad vagy természetmegfigyelésre. Az alig 112 mm hosszú távcső szinte beleillik az ember markába, így stabilan tudjuk fogni még a 10x-es nagyítás ellenére is.

 

Túrázáshoz a ’belépő’ távcsöveinket ajánljuk: kompakt méretűek, nem nehezek, jól hordozhatóak, strapabíróak és viszonylag nagy látómezővel és általános képminőséggel rendelkeznek. Szintén a teljesség igénye nélkül:

 

Levenhuk Discovery Elbrus 8x42 kétszemes távcső: Nagy teljesítményű távcső 8x-os nagyítással. Látómezeje viszonylag nagy, hatékonyan működik nappali és szürkületi fényben is. Egy remek eszköz vadászathoz, horgászathoz, túrázáshoz.


Minox X-lite 8x26 keresőtávcső: Nagy teljesítményű optikájával éles, részletgazdag képeket és természetes színeket nyújt. A fáziskorrekciós tetőél prizma kristálytiszta, kontrasztos képet garantál, élvezetes színhűséggel fűszerezve.

Spektív távcsövek

A spektív ugyancsak egyszemes betekintést lehetővé tévő távcső, a monokulároktól eltérően azonban többnyire változtatható a nagyítása, amely elérheti akár a 60x-t is, ezért távoli megfigyelésekhez ajánljuk: leginkább tájnézegetésre, természetmegfigyelésre, madárlesre, vadászoknak vadbírálatra. Ezeket a távcsöveket már érdemes állvánnyal használnunk – kézből tartva nagyon beremeghet a kép a nagy nagyítás miatt.

 

Levenhuk Camo 60 figyelőtávcső: Nagyítása nagyon széles tartományban állítható: 16 és 48x között. A megfigyelés során a panoráma megfigyelésről nagyon gyorsan át tudsz váltani az egyetlen célpontra történő fókuszálásra. Kis fém háromlábú állvány tartozik hozzá.


Bresser Travel 20-60x60 spektív: Kompakt kialakítása miatt tökéletes természet- és madármegfigyelésre. A különösen gyors és pontos fókusz lehetővé teszi a gyors és egyszerű használatot. A jobb stabilitás érdekében érdemes használni a mellékelt asztali állványt.

 


Ha szeretnéd részletesebben is megfigyelni a természet csodáit, a Levenhuk Zeno Vizor N1 nyakba akasztható nagyító is egy hasznos kiegészítő lehet a távcsövek mellé. Ez a könnyű és praktikus eszköz lehetővé teszi, hogy még közelebbről szemlélhesd az apró részleteket, például a növények struktúráját vagy a rovarok mozgását. A beépített LED világítás egyenletesen megvilágítja a vizsgálandó területet.

 


Gyönyörködj a természet csodáiban és fedezd fel az új kalandok lehetőségeit! Tekintsd meg webáruházunk széles választékát, ahol kiváló minőségű távcsövek és kiegészítők várják, hogy kirándulásaidat még emlékezetesebbé tegyék! Böngészd át részletes termékpalettánkat weboldalunkon, és ha kérdésed van, ne habozz felvenni a kapcsolatot kollégáinkkal, akik örömmel segítenek! Kirándulásra fel!
 


 

Tartalomhoz tartozó címkék: Távcső Kirándulás