Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kategóriák / Termékek

Mikroszkóp gyerekeknek: rövid útmutató a kiválasztásához

A mikroszkópot minden olyan gyerek imádja, akiben él a tettvágy, hogy felfedezze a környezete csodás részleteit. Tökéletes ajándék egy gyerek mikroszkóp, hiszen ha betekinthetünk a szabad szemmel nem látható világba, az mindnyájunkat rabul ejt.

A világ felfedezni hív minden gyermeket, és a kicsik hosszú éveken át töretlen érdeklődéssel figyelnek meg szó szerint bármit, ha a szülők ebben partnerek. Sok dologhoz elég a puszta jelenlét – a kézzel fogható, szabad szemmel látható része a világnak rengeteg titkot rejt.

Egy kezdő mikroszkóp a gyereknek tapasztalatot, élményt ad

A világ jelentős része a szemnek – önmagában – láthatatlan. Ez itt nem egy elcsépelt Exupéry idézet, hanem napi tapasztalás. Ami túl messze van, ahhoz távcső szükséges, ami viszont túl apró, azt mikroszkóppal fedezhetjük fel.

Hogy néz ki igazából egy hajszál, egy bevagdosott növényszár? Mi minden található egy csepp vízben? Mitől szivárványos a hologram? Milyen egy hangya feje?

Hány éves kortól adjunk mikroszkópot a gyereknek?

Egy mikroszkóp mindenkinek kiváló ajándék, akit érdekelnek a természet parányi titkai. Azonban akkor tudja valóban élvezni a dolgot, ha foglalkoznak vele, illetve, ha már az iskolában hallott, tanult róla valamennyit. Felső tagozatos kortól bátran ajánlható egy jó gyerek mikroszkóp. Előtte inkább nagyítót javaslunk.

Hányan vagyunk, akik azóta akarunk egy hangya szemébe belenézni, amióta megtudtuk, hogy sok apró kis szemből áll össze a látószervük?

Az, hogy „élő víz”, egészen más értelmet kap, amikor megpillantjuk, hogy egyetlen cseppjében valójában mennyi élőlény nyüzsög. A mikroszkóp gyerekeknek ezért kiváltképpen jó választás akkor, ekkor már elég idősek, hogy kezelni tudják. 

Ez már egy igazi optikai műszer

Külön a gyerekek számára dolgoztak ki a különböző neves, minőségi gyártók egyszerűbb, könnyebben kezelhető, sőt akár digitális mikroszkópot is, gondolván azokra, akik már használnak okostelefont, de még mindig kíváncsiak másra is a képernyőn túl.

A mikroszkóp tényleg gyerekeknek való? Egyértelműen!

Persze, amikor gyerek mikroszkópról beszélünk, akkor a belépő szintű mikroszkópokról van szó. Sokaknak rögtön a laboratóriumok, egyetemek és komoly kutatóintézetek jutnak eszébe. A gyermekek számára ezek kezelése még túl bonyolult feladat lenne.

Ezért készít például a Bresser olyan mikroszkópokat, amelyek ténylegesen működnek, csak szó szerint gyerekjáték a kezelésük. Ennek dacára a képességeik kimagaslóak, akár 1400-szoros nagyítást is tudnak.

Unalmas a biológia tankönyvben a levelekről olvasni? Egy gyerek mikroszkóp nézése közben viszont a kertben vagy az utcán frissen szedett falevél, bogár, moha legapróbb részlete is tisztán kirajzolódik!

Hogyan válasszuk ki a megfelelő gyerek mikroszkópot?

Azt ajánljuk, hogy elsőre is egy jobb gyártó, gyerekeknek készült modelljét vegye, mert az a saját szintjén minőségi élményt ad. Jellemzően háromféle típus közül választhatunk, és mindegyik rendelkezik előnyökkel és kompromisszumokkal. Ez azt jelenti, hogy tisztában kell lenni azzal, hogy mit várhatunk el egy gyerek mikroszkóptól és mit nem.

A kicsiknek a két nézőkés sztereo mikroszkópot ajánljuk

A két szemes gyerek sztereo mikroszkópok 10x-40x-es nagyítást biztosítanak, ami tökéletesen megfelelő a kisebb, kézzel fogható tárgyak alapos vizsgálatára. Milyen a kedvenc kisautó egészen közelről? Mekkora árkoknak tűnnek valójában a parányi karcolások!

Vagy éppen konyhai alapanyagokat szeretne tüzetesebben szemügyre venni a gyerkőc, esetleg egy kavicsot, rovart, rágógumit vagy levágott körömdarabot?

Itt a mintát közvetlenül a mikroszkóp asztalára helyezhetjük a megtekintéshez és az arról visszaverődő fényt nagyítja fel. Az alábbi képek gyerekeknek tervezett Levenhuk M4 sztereomikroszkóppal és egy egyszerű, általánosan használható (nem profi használatra tervezett) Bresser Mikro Okulár Full HD mikro kamerával készültek.

cukor hangya rizsszem

     

A nagyobb gyerekeknek a junior biológiai mikroszkópok valók

A nagyobb teljesítményű, egy nézőkés, összetett junior mikroszkópokat olyan dolgok megtekintésére használhatjuk, amelyeket szabad szemmel nem láthatnánk, beleértve a élővízben lévő nagyobb egysejtűt (papucsállatka) vagy a hajszál parányi részeit. A nagyobb nagyítás során a műszer a vizsgált anyagon áthaladó fényt nagyítja fel (alsó és felső megvilágítású mikroszkópot érdemes választani), sőt, néha meg is kell festeni, hogy láthatóvá váljanak egyes részletek.

Az összetett mikroszkóppal a nagyobb nagyítás előtt a mintákat általában a megtekintésük előtt metszetté, vagy kenetté elő kell készíteni egy tárgylemezzel és egy fedőlemezzel. (emiatt kavicsot kevéssé lehet vele vizsgálni), ezért a mikroszkóp mellé tárgylemez készletet is érdemes beszerezni.

Ezek a mikroszkópok ugyanis akár 1400-szoros nagyításra is alkalmasak, ami már valódi tudóspalántákhoz illő, házi kutatáshoz is több mint elegendő! Baktériumokat és vírusokat nem lehet vele még látni, de az élő szervezeteket felépítő sejteket, gombafonalakat igen.

Egyes összetett biológiai mikroszkópnak mindig része a mechanikus állvány, amely megkönnyíti a preparátumok megfigyelését, különösen erősebb nagyításoknál. Az alábbi képek egy Levenhuk Rainbow 2L Moonstone biológiai mikroszkóppal és a fent már említett Bresser Mikro Okulár Full HD mikro kamerával készültek. Fontos, hogy az alábbi és fentebbi képek a rögzítés után már nem estek át semmyilen képszerkesztésen sem. A kamera élőképét természetesen a megfelelő beállításokkal lehet módosítani, így a saját magunk számára tetszetős képet tudunk rögzÍteni.

házilégy lába 4x-es objektívvel házilégy lába 10x-es objektívvel pamut darab metszet 4x-es objektívvel

 

Gyerek mikroszkóp és mobiltelefon

Jó hír a mobilt használók számára az, hogy már létezik kifejezetten okoskészülékkel összeköthető mikroszkóp, így a mobil kamerájával le is fotózhatunk mindent, amit a nagyítólencsén keresztül látunk. Sőt, kifejezetten digitális mikroszkópok is kaphatók már.

 

Szüksége van gyermekének digitális mikroszkópra?

Digitális gyerek mikroszkópok számos változatban léteznek. Az alap digitális mikroszkóp egyszerűen csak a lencsés nézőkét (okulárt és a tubust)  cseréli ki egy digitális kijelzőre. A digitális mikroszkóp a szemüvegesek álma, mert nem kell folyamatosan bajlódni vele. Kezdőknek is jó élmény, szintén lehet vele fényképezni és a látottakat megosztani.

A komolyabb darabok lehetővé teszik a felhasználó számára, hogy a látottakat el is mentse. Egy fejlettebb digitális mikroszkóp már inkább tinédzsereknek és fiatal felnőtteknek való: azokban a WiFi kapcsolaton keresztül tudják a felhasználók átküldeni bármilyen csatlakozni képes eszközre az élőben látható képeket.

Végül pedig a digitális LCD-mikroszkóp egy HD-monitorral rendelkezik, amely közvetlenül a mikroszkópra van szerelve, így a gyerekek köré gyűlhetnek, és mindenki egyszerre nézheti a tárgylemezre helyezett preparátumot. Ez már komolyabb, oktatási célú gyerek mikroszkóp.

Mikor vegyünk mikroszkópot a gyereknek?

A gyerekek mindig éhesek információra, és a tudomány az egyik legjobb lehetőség ennek a vágynak a kielégítésére. Gyakorlatilag onnantól, hogy rá lehet bízni egy komolyabb játékot, már adhatunk neki gyerek mikroszkópot, azaz 4-5 éves kortól kezdve, persze szülői felügyelet mellett. Általában mégis azt mondhatjuk, mint minden kézügyességet és koncentrációt igénylő optikai műszernél, a felső tagozat táján érdemes mikroszkópot vásárolni. Ez természetesen a gyerek személyiségétől, a családtól, környezettől is függ.

Még egy utolsó tipp a gyerek mikroszkóp árakról.

Ha teheti, egy jobb márka kezdőknek szánt mikroszkópját vegye meg. Inkább kevesebbet “tudjon”, de azt megbízhatóan. Egy életre elveheti a kedvét, ha nem tudja precízen állítani, ha elmozdul benne egy lencse, vagy nem ad tiszta képet… Lehet, hogy pont egy gyerek mikroszkóp alapozza meg a családban egy kutató, vagy orvos tudományos pályáját.


A fenti cikkhez az alábbi termékköröket / linkeket javasoljuk:

Tartalomhoz tartozó címkék: Mikroszkóp