Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kategóriák / Termékek

Távcsövet, de melyiket?

Hogyan válassz távcsövet? Mire érdemes figyelned?

Te is jártál már úgy, hogy épp akkor abban az időben és helyen jó lett volna, ha lett volna nálad egy távcső, vagy bármi, csak közelebbről láthasd a dolgot vagy dolgokat? Valószínűleg jártál már így Te is, különben most nem olvasnád a cikkünket. Szerencsések vagyunk, ha meglátunk az erdőben egy élőlényt, de nem szeretnénk megzavarni, közelebb menni hozzá, talán nincs is lehetőségünk rá, vagy a partról nézni a messzi hajókat, de jó lenne közelebbről is látni azokat, stb... A távcsövekkel ezt megteheted, válaszd azt amelyik számodra a legjobban megfelel. képességben, paraméterben és kialakításban. Tudjuk, elsőre sok paraméterük van, amit laikusként hirtelen nehéz megérteni, de egyáltalán nem bonyolult. Ha elolvasod írásunkat, utána már könnyen ki tudod választani a számodra legmegfelelőbbet. Ebben szeretnénk Neked segíteni. 

Lehetőleg először azt határozd meg, mire szeretnéd használni. Oldalunkon megtalálható egy vagy kétszemes távcsövekkel az egészen közeli "dolgoktól" akár a rendezvényeken, sportversenyeken történő megfigyelésig és az asztro távcsövekig illetve a gyermekeknek szánt eszközökig megtalálod a számodra alkalmasat. 

Az egyszemes távcsövek (monokulár) sokak számára kedveltek, mert csak egyik kezünket foglalja le és valóban nagyon kis helyigénnyel és súllyal bírnak szemben a kétszemes (binokulár) társaikkal. Képminőségi különbséget szabad szemmel nem nagyon lehet érzékelni az egy és kétszemes távcsövek használata során. Egy nagy objektívlencsével bíró kétszemes távcső súlya is meghatározza a felhasználás területét, mivel azok, akár egy 20x80-as típus is nehezebb lehet 2 kg-nál, ami egyébként már tényleg nem fér el a zsebünkben, nem a tipikus gyorsan előkapni való távcső. Ha kompakt általánosan jól használható távcsövet keresel, javasoljuk a max. 10x-es méretet.

 

 

Az esetek túlynyomó részében azt gondoljuk, hogy egy távcsővel mindent láthatunk. Ez részben igaz, de nem mindegy, hogy mekkora nagyításban látjuk, vagy mekkora a látómezőnk. Az "ágyúval verébre" szólás részben igaz is, mivel egy asztro (csillagászati) távcsővel elképzelhető, hogy a néhány tíz méterre tőlünk billegő madarat túl nagyban fogjuk látni, így a számunkra fontos szépséget lehet, hogy épp nem látjuk. Ugyanez igaz fordítva is, hogy egy kicsi nagyítási fokú és kis fókusztávolságú, kis lencse mérettel rendelkező távcsővel pl. a Holdat gyönyörűen látjuk, de ha nem néznénk bele, akkor sem lenne jelentős különbség. Nyilvánvalóan a távcső mérete és súlya sem mindegy akár gyermek akár felnőtt használja.

 

A nagyításról

Egy távcső esetében könnyen leolvashatjuk, hogy mekkora a nagyítási értéke. Számmal vannak jelölve, pl.: 8x25, 8x42, 10x25, 7x35, 10x50, stb.... A számok közül az első tag jelöli a nagyítás fokát, így a listában 2 db nyolcszoros, egy tízszeres, hétszeres ítteve egy tízszeres nagyítású érték szerepel. A nagyítás mértékét állíthatóak (Zoom-os távcsövek esetében) kötőjellel vannak ellátva, pl.:8-24x25, 8-25x50, stb... Ez azt jelenti, hogy a zoom tartomány a nyolcszoros nagyítástól egészen huszonnégyig, vagy a másik esetében huszonötig állítható igény szerint.

Így ha a praktikusságot vesszük alapul többnyire megfelel egy 8x-os, vagy egy 10x-es nagyítású távcső a mindennapi használathoz, túrázáshoz, tengerparti nézelődéshez, élőlények megfigyelésére. A nagyobb nagyítási értékű pl.: 12x-es méretűek már többynire robosztusabb kialakításuk miatt inkább célzott felhasználású távcsövek. Egy 20x-os távcső, függően az objektív lencse méretétől, pl.: 60x méretű, 70x, 80x méretű, már csillagászati megfigyelésre is alkalmas lehet. Pl.: 20x80 távcső.

 

Mi a látómező?

Egyszerűen az a "szélességű terület", amit 1000 méteres távolságban a távcsövünk képes megjeleníteni. Minél szélesebb az optikai elem látószöge, attól szélesebb területet tudunk megfigyelni. Általában így jelüljük : m/1000m 99 így ezer méteres távolságból 99méter szélességű területet foghatunk be.

 

Mit jelent a szemtávolság?

Az optimális távolságot jelzi a szem és távcső vagy figyelő távcső között. Egy nagy szemtávolsággal bíró optikát így szemüveggel is lehet használni. pl.: szemtávolság, mm. 10,5

 

Miért fontos, hogy a szemkagylóval szerelt legyen?

Főleg kényelmi okokból fontos, de gyermekek számára kifejezetten előnyös, ha van egy optikán szemkagyló, mivel hajlamosak minél mélyebben "belekukucskálni" a távcsövekbe. Így mivel többnyire gumiból készülnek védelmet iad a szem körüli területnek  A gyermekeknek gyártott LabZZ Gyermektávcső modellek szemkagylóval szereltek.

 

Miért fontos az objektív lencse mérete?

A beeső fény mértékét határozza meg a lencse átmérő. Minél nagyobb, attól "részletesebb" képet kapunk még roszabb látási viszonyok között is. Így a fenti példák alapján egy 8x25 binokulár (kétszemes távcső) élvezhetően adja vissza nagyítva a táj szépéségét, vagy teszi alkalmassá pl. állatok megfigyelésére. Egy 20-as lencse már kifejezetten alkalmas a táj és távoli élőlények részletes megfeihyelésére, míg a 60mm-es, 70mm-es, 80mm-es akár 100mm-es lencsék már csillagászati célra is alkalmasak.

 

Mit jelent a porro és tetőél prizma kifejezés?

A távcső szerkezeti kialakításában van elsődlegesen különbség. A porro prizmásak Z alakú prizma használatra tervezték, míg a tetőél prizmásakat egyenes vonalvezetésre, ezért  azok kompaktabbak, kisebbek. A porro prizmásak hajlamosabbak a hőmérséklet különbségből adódó átmeneti képminőség csökkenésre, cserébe viszont nagyobb látómezőt biztosítanak. A tetőél prizmásak jobban ellenállnak a sérüléseknek és a pornak. Ezek általánosan elmondható tulajdonságok, laikusként mindkét tulajdonságú távcsővel éles és tiszta képet fogunk kapni.

 

Fázisváltozás?

Minden optikai eszközben, amelyek prizmákkal (porro vagy tetőél) vannak szerelve sajátos tulajdonsága a fényhullám fázisának változása. Ez nyilván képminőségben okozhat problémát Ez a nagyon jó minőségű tetőélprizmás eszközöknél különleges fázisbevonat alkalmazásával ki van küszöbölve, így nem okoz szemmel észrevehető képminőség romlást.

 

Bak4 és BK7?

Ezek a prizmák gyártása során felhasznált (üvegnek szánt homok) anyagát jelölik. Általánosan elmondható, hogy a Bak4-es prizmák jobb minőségű képet adnak. Ezáltal drágábbak is mint a BK7-es prizmákkal ellátott távcsövek. Alapvető felhasználási módok esetében felhasználóként nem fogunk lényeges különbséget tapasztalni.

 

Mit jelent az optikai bevonat?

Egy távcsőben több lencse, prizma, üvegfelület található. Nem mindegy, hogy a fény beesése után mit látunk a távcsövünkön keresztül. Az első megalkotott távcsövek nem voltak optikai bevonattal ellátva, így a fény tükröződött az optikában, a fény szétszóródott. Nem tudtak élvezhető éles képet nyújtani, ezért. Az optikai termékek gyártása során elért fejlesztések alapján már a fény kb.: 95%-a marad az alapsugár útján, így éles és jó minőségű képet láthatunk.

Általában így jelölik a bevonatokat: 

- bevonatolt: egy felület legalább bevonatolt

- teljes mértékben bevonatolt: minden levegő - üveg felületen bewvonat van

- több rétegben bevonatolt: minimum egy felület rendelkezik bevonatolással

- teljesen, több rétegben bevonatolt: minden levegő - üveg felületen van többrétegű bevonat

 

 

Röviden összefoglalva: 

- Mindennapi használatra kompakt távcsövet keresel, akkor érdemes a maximum 10x-es nagyítású 25-ös lencseméretű távcsövek közül választani, akár egyszemes akár kétszemes távcső.

- Gyermekek számára kb. 6 - 7 éves korig a kifejezetten gyermekeknek szánt LabZZ - Junior sorozatú távcsövek közül érdemes választani, amk jól bírják a strapát, a leejtést, egyéb szennyeződéseket (eltávolító kiegészítők is kaphatóak) és szemkagylóval vannak ellátva.

- Ha vadászatra, nagy táj megfigyelésre mint egy haladó felhasználóként keresel eszközt, érdemes a 12x-es, 15x-es, 20x-es nagyításúaktól nagyobb eszközt választani, amik akár már akár háromlábú állványra is rögzíthatőek. Ide tartoznak még a megfigyelő távcsövek állvánnyal szerelve.

- Asztro felhasználásra, csillagászati megfigyelésre keresel távcsövet, akkor a lencseátmérőre is figyelj. Legalább 60-as méretű legyen, és érdemes állványra szerelhető modellt választani. Ilyen például a Levenhuk Bruno tipus is. Háromlábú állvány (tripod) néllkül is használhatóak, de a kézremegés és stabilitás miatt javasoljuk.

 

Reméljük, hogy tudtunk hasznos választ adni néhány már felmerült kérdésedre.

Ha érdekesnek találtad a cikkünket és érdekelnek a teleszkópok is, vagy épp teleszkóp vásárlás előtt állsz, olvass bele cikkünkbe, hátha segít egy-két kérdésedben.

Tartalomhoz tartozó címkék: Távcső