Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kategóriák / Termékek

Csillagászati távcső gyerekeknek: így válaszd ki a legjobbat

Az égbolt csodái lenyűgözőek, így a csillagászati távcső gyerekeknek nagyon különleges ajándék, mely szórakozást és egyben tanulást is jelent. Cikkünkben végigvesszük az alapvető kérdéseket, mely nyomán a gyerek életkorához és a szülő pénztárcájához illően meg lehet találni a megfelelőt.

A gyerek csillagászati távcső esetén is  - mint minden távcsőnél - a legelső kérdés az, hogy vajon mire is szeretnék használni, mit várunk el tőle?

Az első távcső, melyen megpillantja az égi objektumokat, egy életre szóló élmény lehet, illetve remek közös program a csillagnézés a szülővel, nagyszülővel, vagy hasonló érdeklődésű barátokkal. Lehet, hogy egy tudományos pálya kezdődik el!

Sokféle kezdőknek való csillagászati távcső kapható

A bőség zavarba ejtheti azokat, akik nem értenek hozzá, de örömet szeretnének szerezni ajándékukkal. A túl egyszerű gyerek távcső tényleg játékszer, a túl bonyolult meg elveheti a kedvét és meglehetősen drága is.

Mit lehet vele látni és mit nem?- ezt fontos tudni és elmondani a gyereknek is

A gyerek csillagászati távcsövek  általában kisebb, könnyebb, lencsés szerkezetű teleszkópok, így azokat a színpompás lélegzetelállító mélyűri képeket, melyeket a Hubble űrteleszkóp, vagy mostanában már a James Webb űrtávcső készít, ezeken sajnos nem fogja észlelni. Azok tudományos műszerek az űrben, ahol nem torzít a Földünk légköre és nincs olyan fényszennyezés sem, mint a lakott területeken.

A gyerekeknek szánt jó csillagmegfigyelő távcsővel Inkább a közelebbi égitestek izgalmas világa, felszíne, mozgása kerül kézzelfogható közelségbe.

Hány éves kortól ajánljuk a gyerek számára, hogy csillagászati teleszkópja legyen?

Ez nagyon személyiségfüggő, illetve fontos az, hogy legyenek már valamelyest fogalmai arról, hogy mit fog látni, mit kell néznie. A csillagtávcső egy összetett optikai műszer, így a finom kezelésre való képességre, türelemre és a figyelemre is szükség van.

Tapasztalat szerint a felső tagozatba járó, tehát 11-12 éves kor az alsó határ. Ekkor már a tananyagban is szó esik a naprendszerről, a holdról, világegyetemről.

A csillagászati távcső gyerekeknek abban az életkorban jelent élményt, ha van már hozzá némi háttértudása, ismerete.

Ez lehet csillagászati könyv, tévéműsorok, tudományos ismeretterjesztő filmek, asztrofotók, videók megnézése. Még jobb a saját élmény: egy csillagda meglátogatása, vagy egy planetáriumi látogatás.

A legjobb az, ha kezdetben nem hagyjuk egyedül a gyereket a csillagászati távcsővel, jó, ha valaki ért hozzá annyit, hogy válaszoljon a kérdéseire, vagy tudja hol kell utánanézni. A távcsöveken túl vannak csillagászati könyveink is kezdőknek, így érdemes pár ilyet is beszerezni.

Nézzük, melyik a legjobb csillagászati távcső gyerekeknek, vagy kezdőknek

A leginkább azokat javasoljuk, melyek a csillagászatilag közeli, vagy távoli, de fényesebb objektumokat lehet megfigyelni. A Hold, Vénusz, Mars, a Szaturnusz gyűrűi, esetleg üstökösök, meteorok, csillaghullás, vagy a csillagos ég fényesebb látnivalói.

Minden komoly gyártó kínálatában vannak gyerekeknek, kezdőknek szánt alapdarabok. Ezek közül a csillagvizsgáló távcsövek közül kiemelünk párat a 30 ezer forint alatti kategóriából.
 

 

Levenhuk Blitz 70s BASE teleszkóp
 

Rövid fókuszú, asztali háromlábú állványra szerelt refraktor. Ezzel jól lehet megfigyelni a lakásból, erkélyről vagy utazáshoz is könnyen vihető, kompakt. Rendkívül egyszerűen kezelhető, a csillagászati távcső készlet pedig minden szükséges tartozékot magában foglal. Sőt, mobiltelefon adapter is külön kapható hozzá, így nem lesz szükség speciális fotós felszerelésre ahhoz, hogy lenyűgöző képeket készítsen mondjuk a Hold felületéről, vagy akár egy távolabbi madárról, őzről.

 

 

 

A másik nagyon népszerű gyerekeknek szánt csillagászati távcső a Bresser Junior Space Explorer 45/600

Állítható magasságú háromlábú állványra szerelt gyerek csillagászati távcső. Talán még vonzó lehet, hogy többféle ragyogó színben is kapható, így az “ifjú kutatónők” kedvét is meghozza. Mindössze 1,1 kg súlyú és könnyen összecsukható.

100-szoros nagyítása kiválóan láthatóvá teszI a holdkráterek részleteit és a Naprendszer olyan távolabbi bolygóinak megfigyelését, mint a Vénusz, Szaturnusz és Jupiter. Földfelszíni megfigyeléseknél egy 100-szoros nagyítású figyelőtávcsövet (spektívet) is helyettesíthet, amellyel már nagyon, de nagyon messzire lehet ellátni!
 

 

Végül egy komolyabb, mini Dobsont is mutatunk a Skywatchertől

76/300 SkyWatcher Heritage-76 Mini Dobson


 

Ez már kicsit súlyosabb, 2 kg körüli darab, viszont többet is tud. bebarangolható vele a naprendszerünk. Megmutatja a Hold kráteres felszínét, Jupitert és négy holdját, a Szaturnusz gyűrűit, a Vénusz fázisait. Láthatók vele a legfényesebb csillaghalmazok (M44, M45, M35-38, M13 stb.) és sötét égbolton néhány galaxist is megpillanthat vele (Androméda, M33, esetleg M51). Vehető hozzá mobiltelefon kiegészítő, így kezdő asztrofotós élményeket is ad, melyeket meg tud mutatni másoknak is.


Természetesen vannak drágább, nagyobb teljesítményű csillagászati távcsövek gyerekeknek, fiataloknak is.

Ezek még mindig kezdőknek szánt műszerek, de inkább már középiskolásoknak, nagyobbaknak, lelkes amatőröknek valók.

Mielőtt mutatnék párat, egy gondolat jutott az eszembe: ha teheted, miért is válassz ilyen teleszkópot?

Ha már a legelején egy nagyobb tudású, többet mutató gyerek csillagászati távcső lencséin át nézi az ég titkait, fotózhat, az adhat egy olyan lendületet, sikerélményt, ami tartósan a csillagászat és a tudományos megfigyelések felé viszi az érdeklődését.

Egy régi zenetanárnő jutott erről az eszembe, akitől megkérdezték: “Miért egy márkás zongorán tanítja a kis kezdőket is? - Erre azt felelte, mert nekik van a legnagyobb szükségük a tiszta élményre, hogy később kedvük legyen hozzá és csodálatosan tudjanak játszani maguktól is.”

 

Nézzük a nagyobb élményekhez juttató gyerek csillagászati távcsöveket még mindig 100 ezer forint alatt

Bresser National Geographic 114/900 AZ teleszkóp

Ez a nagyszerű, precíz műszer komoly ajándék lehet. A nagyméretű teleszkóp nemcsak a nagy bolygókat, hanem a fényes mélyég-objektumokat is megmutatja. Egy készlet is tartozik hozzá, érdemes végignézni mennyi minden. Természetesen a mobillal összekötve csillagászati fényképek is készíthetők vele. Erős, stabil állvány, oktató CD és 5 év garancia is jár hozzá.


 

 

 

Levenhuk LabZZ TK76 teleszkóp kemény tokkal

Ez a csillagászati teleszkóp készlet  nagyobb gyerekek, kamaszok, illetve kezdők számára készült. Stabil, összecsukható tartó állvány, sokféle lencse, tartozék van hozzá, így ezeket nem kell külön megvenni. Mivel védőtokjában jól hordozható, így csillagmegfigyelő túrákra, csillagász táborokba is kiváló, könnyen összeszerelhető. De a legnagyobb élmény a képe, mellyel már a távolabbi csillagködök, mélyég-objektumok is láthatók.


A Napot, a naptevékenységet is szeretné megfigyelni?

Csillagászati távcsővel napszűrő nélkül TILOS a napba nézni, mert nagyon árt a szemnek.

A fentiek közül egyik sem alkalmas arra, hogy a Napot megfigyelhesse. De van erre is egy speciális, napmegfigyelő csillagászati teleszkóp gyerekeknek.

 

 

Bresser Solarix 76/350 teleszkóp napszűrővel

A készlet doboza mindent tartalmaz a kezdő megfigyelő számára, akár az éjszakai égbolt akár a Nap megfigyeléséről legyen szó. A csomagban megtalálható a napszűrő, a 2x-es Barlow lencse és egy okostelefon adapter is, amellyel elképesztő felvételeket készíthet. Itt található

 
Végtelen élmény az egész családnak

Érdemes tudni, hogy ezek közül a gyerekeknek szánt távcsövek közül még a kisebbek is többet tudnak, mint azok, amelyekkel pár száz éve a mai tudományos csillagászat alapvető felfedezéseit tették.

Ha tiszta az éjszakai ég, ezentúl mindig lesz látnivaló, mindig történni fog valami érdekes, ha van otthon egy csillagászati távcső gyerekeknek.

Tartalomhoz tartozó címkék: Csillagászat Teleszkóp