Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kategóriák / Termékek

AMIT KEZDŐKÉNT TUDNI ÉRDEMES A CSILLAGÁSZATI ÁLLVÁNYOKRÓL ÉS MECHANIKÁKRÓL!

Ha ezt olvasod, gratulálunk! Elindultál az amatőr csillagászok és asztrofotósok bámulatosan izgalmas útján. A világon kevesen néznek fel az égre, Te viszont éjszakáról éjszakára egyre jobban meg fogod érteni az Univerzum csodáit. Abban segítek neked, hogy ez a lehető legjobb élmény legyen!

Azt bizonyára már tudod, hogy szükséged lesz egy csillagászati távcsőre. ( Ha még nem sikerült távcsövet választanod, akkor ez a cikk neked való: link. Ha nehezen tudsz dönteni, vagy segítségre van szükséged, írj bátran e-mailt, vagy akár fel is hívhatsz minket, örömmel segítünk! ) 

Ahhoz viszont, hogy ezt a távcsövet használni is tudd, két fontos dolog kell még: mechanika és állvány.

A mechanikát rögzíted a távcsőre, majd ezt az egészet az állványra – a két eszköznek két különböző feladata van. 

Kezdjük az állvánnyal – ez a kettő közül az egyszerűbb. Biztos láttál már háromlábú ( akár fotós, ez majdnem olyan ) állványt: ez az alapod, ez adja a teljes felszerelésed alapvető stabilitását. 2 fő típusa van a felhasznált anyag szerint: alumínium és acél. 

Az alumínium könnyű és jól hordozható, ezért főleg a kezdeti megfigyeléseknél és könnyű felszereléssel ajánlott.

Az acél állvány stabilabb és nehezebb, komolyabb felszerelésekhez való – utazásnál nem fogod szeretni a súlyát, de valamit valamiért, ugye? Kezdőként az alumínium állvány a neked való. Később, ha már tapasztaltabb leszel, jobban fogod tudni, hogy a profibb állványok közül melyik illik a te megfigyelési stílusodhoz.

Most jön az a rész, hogy ki kell választanod a mechanikát, amit majd a távcsővel együtt az állványra rögzítesz. Pár perc és képben leszel a különböző típusokkal! A megfelelő mechanika kiválasztása legalább annyira fontos, mint a teleszkóp kiválasztása. Hagyj magadnak időd arra, hogy alaposan átgondold mit szeretnél. A mechanika alapvető feladata az, hogy könnyen tudd követni a távcsővel az égi célpontodat!

3 fő típusú mechanikával fogsz találkozni: Dobson, Azimutális és Ekvatoriális.

- A legegyszerűbb a Dobson. Itt egy 360 fokban körbefordítható talpon van a távcsöved. Nagyfókuszú (1200mm-től felfelé) távcsövekhez találták ki. Az egyszerűsége az előnye is: pofon egyszerű kezelni. Fel, le, jobbra és balra tudod vele irányítani a teleszkópod. Leginkább otthoni környezetben tudom ajánlani akkor, ha fix helyen fogod vizsgálni az égboltot. A Dobson mechanikákból is vannak már motorizáltak – viszont ha motor nélkülit választasz, akkor azt később már költségesen tudod motorizálni, úgyhogy jól gondold át a döntésed. Kezdők számára jó szívvel javasolom a SkyWatcher Virtuoso vagy a Mini Gti modelleket – ezek már gyárilag motorizált verziók és akár wi-fi kapcsolattal is lehet vezérelni őket. Az igazán nagy Dobsonok a Truss-tube Dobson-ok.

Asztali Dobson teleszkóp manuális irányítással Mini Dobson Go-to teleszkóp motorizált vezérléssel Dobson teleszkóp Go-to motorizált vezérléssel- A következő „szint” az Azimutális (AZ) mechanika. A célpont követése a mechanika folyamatos állításával érhető el. Távolabbi planéták megfigyelésekor itt is „kiúszik” a látómezőből a célpont, így kell egy kis megszokás a kezeléséhez, de hamar bele fogsz jönni. AZ1 és AZ6 között vannak jelölve – minél nagyobb a szám, annál nagyobb a teherbírása. AZ3-tól már finommozgató karokkal vannak ellátva ezek a mechanikák, így nagyon könnyen "utánállítható" a célpont. Elindulni az amatőr csillagászat útján és az éjszakai égbolttal történő ismerkedéshez ideális választás ez a mechanika család.

Egyszerű AZ mechanika AZ3-R mechanika finommechanikai karokkal AZ4 "félkarú" mechanika AZ5 "félkarú" mechanika

 

- AZ/EQ mechanikák a fenti Azimutális és alábbi Ekvatoriális mechanikák kombinációja. Alapvetően mindkét módon használhatóak.

- Végül a legelterjedtebb és legkényelmesebb mechanika, az Ekvatoriális (EQ) mechanika. Ezt a mechanikát először az északi pólusra kell állítani – "innentől viszont elég csak a másik tengelyt mozgatnod", hogy célponton maradj. Kezdőknek is tökéletes és évekig élvezetes társad marad a megfigyelésekben. Finommozgató karokkal van ellátva, így precízen irányítható. Ellensúly felel a stabilitásért. Később könnyen motorizálható akár óragéppel, akár Go-To meghajtással. EQ1 és EQ8 között jelölik. Az 1-2 belépő szint, kis súlyú felszereléshez alkalmas és idő kell amíg a remegés megszűnik. 3-tól felfelé már viszonylag gyorsan megszűnik a remegés – ezek már a haladó mechanikák, nagyobb súlyt is megtartanak (pl.: távcső, DSLR fényképezőgép, vezetőtávcső, szűrők, fókuszmotor,...). EQ3 mechanikától már lehetőséged van pólustávcső beszerelésére is, így még pontosabban célozhatsz. Ha a terveid között szerepel, hogy elindulsz az asztrofotók készítése útján, mindenképp EQ vagy AZ-EQ mechanikát válassz.

EQ1 mechanika EQ2 mechanika EQ3 mechanika EQ5 mechanika Go-To motorizált vezérlésselÖsszegzés: 
Fenti cikkünk a csillagászat után érdeklődőknek és a kezdő amatőr csillagászoknak szól. Amenyiben tudod, hogy Te, vagy esetleg az ajándékozott (sokan ajándékoznak csillagászati távcsövet ) még ismerkedik az égbolttal, úgy az AZ mechanika meg fog felelni. Abban az esetben, ha Neked, vagy az ajándékozottnak szándéka van képeket / videokat is készíteni az égboltról, akkor mindenképp EQ mechaikával rendeld meg távcsöved.

 

 
 ELŐNY
 HÁTRÁNY
 DOBSON
 Kedvező áron könnyű irányítás a +1000 mm fókuszú távcsövekkel.
- Kevésbé mobilizálható, az alapja a "zsámoly" súlya miatt.
- Utólag költséges motorizálni Go-To fejlesztéssel.
 AZ
 Nagyon könnyen irányítható, földi megfigyelésre is kiváló.
 Korlátozottan fejleszthető.
 EQ
- Könnyen irányítható.
- Könnyen fejleszthető.
 Ha további segítségre van szükséged a döntéshez, vagy bármi kérdésed van, akkor keress
minket bátran!

Nézz szét nálunk! ( az állványokat itt éred el... katt ide. )
- Dobson és Go-To (menj oda) mechanikák
- Azimutális mechanikák
- Ekvatoriális mechanikák

- AZ/EQ mechanikák
- SkyWatcher Virtuoso
Mini Gti
Truss-tube Dobson